Blockchain in de voedselindustrie

0
316

De afgelopen tijd is er veel onrust in Nederland geweest toen bleek dat een groot deel van de eieren besmet was met het fipronilvirus. Het duurde weken voordat achterhaald was waar besmette eieren vandaan kwamen. Daardoor zijn er veel besmette eieren op de markt gekomen. Bedrijven gaan nu bekijken hoe ze in het vervolg een dergelijk probleem sneller op kunnen lossen. Hiervoor zou Blockchain een uitkomst kunnen zijn.

Wat is Blockchain?

Een Blockchain is een soort grootboek met allerlei gegevens. Het is een database die verschillende soorten data kan bijhouden in een lijst. In de eierenindustrie kan het hele proces worden opgeslagen en versleuteld. Hierdoor wordt het mogelijk om informatie te verkrijgen over de gehele keten, van boerderij tot winkel. Zo kan in iedere fase van de keten worden bijgehouden wat er met de eieren gebeurt. Daardoor wordt het eenvoudiger om problemen op te sporen omdat de oorzaak beter te achterhalen is. Doordat de gegevens versleuteld zijn kan er niet mee geknoeid worden, en weet u zeker dat de gegevens juist zijn.

Zo weet men wat er met de eieren gebeurd is en op welk moment, je kunt dan precies bijhouden welke eieren in salades worden verwerkt en welke rauw de winkel in gaan om verkocht te worden. De belangrijkste reden om met blockchain te werken in de voedselindustrie is om de voedselveiligheid te verbeteren. Als er dan problemen optreden, is de oorzaak beter te achterhalen. Dit kan zorgen voor de preventie van dergelijke problemen omdat het eenvoudiger te achterhalen is bij welk bedrijf het probleem zit. Wanneer dat snel te achterhalen is kan het probleem ook sneller opgelost worden. Daarnaast is de kans groot dat bedrijver zorgvuldiger zullen handelen omdat het eenvoudiger te achterhalen is wanneer zij fouten begaan.

Voor meer informatie over blockchain, klik hier.

Mogelijke problemen met blockchain

Om blockchain op een goede manier te kunnen toepassen is het nodig dat alle bedrijven in de keten transparant zijn. Het kan zijn dat bepaalde bedrijven in de keten bepaalde informatie niet willen delen, en dan wordt het weer lastiger om de herkomst van bepaalde producten en problemen in de keten in kaart te brengen. De informatie kan niet meer vervalst of gemanipuleerd worden nadat de gegevens eenmaal zijn ingevuld. Maar de marktpartijen kiezen wel zelf welke informatie zij verspreiden via blockchain. De vraag is dus of deze informatie als betrouwbaar bestempeld kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER