Deep Brain Stimulation in de commerciële wereld

0
195
Deep Brain Stimulation

Deep Brain Simulation is een interessant fenomeen waarbij elektroden in de hersenen geplaatst worden. Deze elektroden kunnen bijvoorbeeld onze stemming beïnvloeden. Wat is Deep Brain Stimulation, hoe werkt het en wat kunnen we ermee binnen en buiten de wereld van de zorg?

Deep Brain Stimulation in de zorg

Deep Brain Stimulation houdt in dat er permanent elektroden worden geplaatst in de hersenen . Wanneer er op een bepaalde plaats in de hersenen een verstoring is kunnen bepaalde functies minder goed werken, waardoor er bepaalde klachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan epilepsie, dwangstoornis, Gilles de la Tourette of Parkinson. De elektroden die in de hersenen worden geplaatst kunnen de klachten die deze ziekten meebrengen verminderen. De elektroden geven bepaalde prikkels af waardoor de verstoringen geen kans krijgen om dat gebied van de hersenen binnen te komen. De symptomen worden als het ware onderdrukt. Zo kunnen deze apparaatjes ook je stemming beïnvloeden.

Deep Brain Stimulation in de commerciële wereld

Niet alleen in de zorg, maar ook in de commerciële wereld kan deze technologie interessant zijn. Bedrijven proberen ons op allerlei manieren te beïnvloeden, en vinden het dus ook interessant hoe ze ons brein kunnen beïnvloeden. Eigenlijk worden we natuurlijk al op grote schaal beïnvloed door commerciële bedrijven zoals Facebook. Zelfs gezichtsherkennende apparaten kunnen je stemming tracken. Commerciële bedrijven denken eraan om Deep Brain Stimulation te gebruiken op de werkvloer. Wellicht kunnen medewerkers hier gebruik van maken om angst te onderdrukken of het gevoel van stress op de werkvloer. Dit biedt vele kansen op verschillende gebieden.

Maar hoe blij moeten we zijn dat dergelijke stimulaties ook buiten de medische wereld toegankelijk worden? Hebben we nog wel een vrije wil als er elektroden in onze hersenen zitten die onze stemming beïnvloeden? Veel vragen die opgeroepen worden bij de vraag of DBS wel beschikbaar moet worden  Het is alleen de vraag in hoeverre deze technologie zich in de toekomst gaat uitbreiden en of we onze vrije wil nog wel kunnen beschermen.

Bron

LAAT EEN REACTIE ACHTER