Is Facebook ons aan het afluisteren?

0
214
afluisteren

De afgelopen tijd is er veel ophef geweest over Facebook. Zij zouden informatie van gebruikers doorgespeeld hebben aan politieke partijen om de verkiezingen in de Verenigde Staten te beïnvloeden. Een kwalijke zaak, als u het mij vraagt. Nu gaat er ook al een tijd het gerucht dat Facebook onze gesprekken aan het afluisteren is via de microfoon van onze smartphone. Maar is dat wel zo? U leest het hieronder.

Zoals u wellicht niet is ontgaan, is afgelopen week duidelijk geworden dat Facebook gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers heeft doorgegeven voor de verkiezingscampagne van Donald Trump. We beseffen ons niet altijd hoeveel belangrijke informatie Facebook over ons heeft. Het probleem met Facebook is dat we massaal goedkeuring geven voor het verzamelen van gegevens. We loggen steeds vaker in op andere websites met ons Facebook-account. De informatie die we op Facebook delen wordt dan ook beschikbaar gesteld voor de bedrijven waarbij we via Facebook inloggen. Kortom, Facebook weet veel over ons, maar de vraag is of zij ook informatie verzamelen door ons af te luisteren.

Kan Facebook ons afluisteren?

Er heerst al een tijdje een gericht over dat Facebook ons afluistert om vervolgens advertenties te tonen op basis van de onderwerpen die we bespreken. Dit is technisch gezien mogelijk, wanneer je Facebook toegang geeft tot je microfoon. Het is echter zeer onhandig voor Facebook om gesprekken af te luisteren en daaruit relevante informatie te halen. De applicatie van Facebook verbruikt dan erg veel data van onze telefoon. Daarnaast weet Facebook al zo ontzettend veel van ons dat dit niet eens nodig is.

Op basis van alle informatie die wij delen en de zoekopdrachten die wij in zoekmachines invoeren heeft Facebook een bepaald beeld van ons. Op basis hiervan kan Facebook ook voorspellen waar wij enthousiast van worden. We passen binnen een bepaald profiel. Het product waar je het met je vrienden over hebt gehad valt waarschijnlijk helemaal binnen je profiel. Facebook kan eigenlijk al voorspellen wat jij interessant vindt en plaatst op basis daarvan advertenties.

Daarnaast kan het zo zijn dat wanneer je het ergens over hebt met je vrienden of wie dan ook, dat je later automatisch zonder dat je het doorhebt meer bedacht bent op het product. Wie weet is het product al veel vaker getoond maar is het je gewoon nooit eerder opgevallen. Meer weten? Klik hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER