IT op de achterbank bij IoT-projecten

0
107
Marco Heida
IoT event Westerliefde. Fotografie: Mischa Keijser

Nieuwe businessmodellen ontstaan als gevolg van IoT. De business maakt zich klaar met nieuwe businessmodellen om voor te blijven op de concurrent. Operations gaat op zoek naar efficiëntere processen om de wens van de klant te vervullen. Er wordt gebrainstormd, leveranciers bezocht en met een beetje geluk wordt er een briljante start-up in San Francisco bezocht.

Elke machine geeft informatie af. Bij alles wat enigszins te maken heeft met productie processen is het analyseren van die informatie waardevol. Je kunt dan precies bepalen wanneer je bepaalde onderdelen moet vervangen, of wanneer er onderhoud moet gaan plaatsvinden. Het verandert ook de manier waarop machines verkocht worden. Je gaat als het ware productiecapaciteit verkopen. Oftewel een kraan in de haven wordt betaald per hoeveel containers hij optilt, of een heftruck voor hoe vaak hij een op en neer beweging maakt.

Maar waar is de IT afdeling in deze? Net iets teveel op de achterbank of zelfs niet eens in de auto is mijn ervaring. Overigens geheel onterecht. Ondanks dat de zelfrijdende auto in opkomst is moet IT minimaal voorin zitten en af en toe zeker ook in de driver seat plaats nemen.

Het Internet of Things moet expliciet onderdeel worden van een organisatie en daar is de IT afdeling verantwoordelijk voor. Die moet zorgen voor de bewaking van kwaliteit, risico’s afdekken en daarmee bovenal zorgen voor een veilige oplossing. De business heeft daar geen verstand kan en kan dat niet overzien of laat zich leiden door de IoT leverancier…..

Inmiddels kennen we allemaal de hack van de TPM terminal in de Rotterdamse haven. Of de teddybeer die opeens onvriendelijke woorden tegen de kleuter zegt. Daarnaast sterven vele IoT Proof of Concepts een stille dood. Waarom?

Er zijn namelijk ook vele succesvolle IoT projecten. Waarom is het ene project wel succesvol en het andere project niet succesvol? Vaak wordt dat bepaald door het proces wat een organisatie heeft doorlopen, of de juiste analyses worden gedaan an of er de juiste keuzes worden gemaakt. En daar speelt de IT manager een doorslaggevende rol in.

De IT manager moet ervoor zorgen dat er overzicht is en er een lange termijn oplossing wordt gekozen. Jij als IT-verantwoordelijke zal de leiding moeten nemen:

  • Welke risico’s kent een IoT project?
  • Waar liggen de kansen voor integratie met andere systemen, zoals CRM of externe databases;
  • Hoe selecteer ik een platform?
  • Welke connectiviteit heb ik nodig?
  • Hoe integreer ik dit met het LAN en/of WiFi?
  • Hoe sluit ik aan bij de business?

Laat je niet verrassen door je business maar zorg dat je er klaar voor bent.

Geschreven door Marco Heida van Internet of Things Nederland

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER