De kassaloze supermarkt van Amazon

0
307
Kassaloze supermarkt

In een eerdere blog bespraken we de digitale shopervaring die Alibaba in de fysieke supermarkten heeft toegevoegd. Amazon gaat nog een stapje verder. De eerste kassaloze supermarkt genaamd Amazon Go is deze week geopend in Amerika. Dit concept is bedacht om de lange rijen bij de kassa’s te voorkomen en mensen een vlotte shopervaring te kunnen bieden. 

Een kassaloze supermarkt, hoe werkt het?

Een supermarkt geheel zonder kassapersoneel zien we nog niet vaak. We zijn inmiddels al een paar jaar bekend met de zelfscan in de supermarkt. Amazon gaat een stapje verder en komt met nieuwe winkels waar geen kassa’s meer te vinden zijn. Zij komen met een geheel kassaloze supermarkt. Het enige dat je hoeft te doen is de QR-code scannen als je binnenkomt. Ja, het is echt zo simpel. Je komt binnen, scant de QR-code via de Amazon applicatie, pakt de benodigde boodschappen en je kunt zo weglopen. De applicatie houdt na het scannen van de QR-code bij welke producten er gepakt worden, en bij het verlaten van de winkel wordt er automatisch betaald via het Amazon Go account.

Een kassaloze supermarkt: bron voor diefstal?

Nu kunt u denken dat deze kassaloze supermarkt een bron voor diefstal is, omdat er geen medewerkers zijn waar je eerst langs moet om te betalen. Deze supermarkt heeft een andere manier van werken. Er moet namelijk wel een manier zijn waarop men weet welke producten worden gekocht. Het interessante aan de Amazon Go winkels is dat er camera’s hangen door de gehele winkel heen. Deze camera’s kunnen letterlijk volgen wat mensen doen in de winkel en welke boodschappen zij inladen.

Al deze producten worden in de virtuele winkelmand geplaatst. Omdat de camera’s iedere millimeter van de winkel in beeld hebben, wordt het moeilijk om producten te stelen. Naast de camera’s zijn de schappen voorzien van gewichtssensoren. Hierdoor wordt het nog eenvoudiger om te bekijken hoeveel producten iemand daadwerkelijk uit het schap haalt. Hiermee wordt ook een veel voorkomend probleem van de zelfscanners opgelost. Het komt dan namelijk niet meer voor dat mensen twee producten pakken en er slechts één scannen.

De supermarkt zal natuurlijk niet geheel zonder personeel draaien. Er zullen altijd mensen zijn om u wegwijs te maken met het concept. Daarnaast zijn er altijd mensen aanwezig om de schappen bij te vullen, want daar is nog geen digitale oplossing voor bedacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER