Legal tech: technologische innovaties in de advocatuur

0
262
legal tech

De ontwikkelingen omtrent het fenomeen Internet of Things gaan razendsnel. Ook in de juridische sector zijn er vele mogelijkheden. De roepnaam voor de IoT-toepassingen in de juridische sector is legal tech. Hoewel legal tech nog in de kinderschoenen staat, zijn er toch al een aantal advocatenkantoren die bepaalde toepassingen aan het uitproberen zijn. Een overzicht van de meest interessante innovaties.

Legal tech: Kunstmatige intelligentie

Er zijn advocatenkantoren die op dit moment het een en ander uitproberen omtrent kunstmatige intelligentie. Zo is het mogelijk om via een algoritme bepaalde contracten te creëren. Bepaalde standaard contracten kunnen worden opgesteld aan de hand van een aantal vragen die gesteld worden. Een dergelijk systeem zorgt ervoor dat bepaalde processen efficiënter kunnen verlopen.

Dit kan in de toekomst nog verder uitgebreid worden omdat het systeem van de kunstmatige intelligentie leert van de input die advocaten geven. Hierdoor wordt het steeds slimmer en kan het op ten duur een waardevolle assistent worden van de advocaat. Daarnaast kan het wellicht werk van de advocaat uit handen nemen.

Legal tech: meer transparantie jegens cliënten

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van dezogenoemde Litigation Valuator. Hierbij worden de te verwachten proceskosten via een applicatie inzichtelijk gemaakt. Een groot voordeel hiervan is dat een advocatenkantoor meer transparantie kan bieden aan de cliënten. Doordat er steeds vaker gebruik van wordt gemaakt krijg je een database met tijden van de gemiddelde duur van een processtap. De tijd die een advocaat aan een zaak zal gaan besteden wordt door deze applicatie berekend, waardoor je op waarheid gebaseerde prijzen met elkaar kunt afspreken. De organisatie wordt hierdoor transparanter en het motiveert advocaten om efficiënt te werken.

Daarnaast maakt advocatenkantoor Stibbe maakt gebruik van een eigen online omgeving waarbij advocaten met hun cliënten informatie kunnen uitwisselen en op de hoogte kunnen houden van de vorderingen.

Samenwerking advocatuur en technologiebedrijven

Om de advocatuur en technologie dichter bij elkaar te brengen heeft Allen & Overy een concept bedacht genaamd Fuse. De kantoorruimte die door dit bedrijf niet gebruikt wordt, wordt verhuurd aan jonge technologiebedrijven die zich bezig houden met legal tech. Op deze manier kan er samen gekeken worden naar innovatieve oplossingen. Legal tech speelt nog vooral in Amerika. Het kost erg veel geld om legal tech van de grond te krijgen. Naast mensen die verstand hebben van technologie zijn de juristen broodnodig om de software te creëren.

Bron 

LAAT EEN REACTIE ACHTER