Legal tech: ook juristen moeten met de tijd mee

0
111
Legal Tech

Legal Tech, steeds meer advocatenkantoren proberen hun weg te vinden in de wereld van de legal tech. Hierbij wordt er vooral gespeculeerd over de vraag of dit fenomeen het werk van de juristen zal gaan overnemen. Veel mensen stribbelen tegen. Volgens Susskind wordt het tijd dat ook de jurist zich overgeeft aan de nieuwe technologie. Het is niet de bedoeling dat robots het werk over gaan nemen, maar dat er juist een samenwerking komt en de juristen zich bezig kunnen houden met de ingewikkelde zaken waarbij een robot niet kan helpen.

Zorgt legal tech voor verdwijning banen juristen?

Het wordt vaak op deze manier verkocht: robots vervangen je niet maar zijn een soort assistent. Hoe werkt dat dan in de juridische wereld? Moeten we echt bang zijn dat onze banen straks overgenomen worden of zit het anders? U lees het in deze blog. Het is niet vreemd dat juristen sceptisch zijn over de nieuwe technologieën. Van oudsher is het een conservatieve beroepsgroep waarbij hiërarchie nog steeds aanwezig is, terwijl dat in andere branches een stuk minder belangrijk is. De advocatuur is van oudsher een statig beroep, net zoals de arts. Tegenwoordig kijken we niet meer op die manier naar de beroepsgroepen.

Wat kunnen robots voor juristen betekenen?

In de komende tijd hoeven we ons echt geen zorgen te maken dat de robots al het werk overnemen van juristen. Vooralsnog gaat het om het werk waar veel tijd in gaat zitten, maar wel gedaan moet worden. Denk aan het doorspitten van contracten op zoek naar bepaalde bepalingen. In de verdere toekomst meent Susskind dat de moderne technologie wel een bedreiging zijn voor verschillende beroepen die zich bezighouden met de dienstverlening. Dat betekent natuurlijk niet dat niemand straks meer aan het werk kan omdat het werk wordt overgenomen door robots. De banen zullen gewoon anders ingekleed worden.

We adviseren om niet te blijven hangen in het verleden, maar juist met de technologische ontwikkelingen mee te gaan. Er valt voor bijvoorbeeld advocatenkantoren en andere juristen veel voordeel mee te behalen. Het eindeloos doorspitten van contracten zonder resultaat is niet altijd even prettig.  Het wordt tijd om de technologie te omarmen en te kijken naar de voordelen die het voor de huidige juristen kan bieden.

Meer weten over technologische innovaties in de advocatuur? U leest het hier!

Bron

LAAT EEN REACTIE ACHTER