Rode Kruis onderzoekt mogelijkheden blockchain

0
425
Rode Kruis

Blockchain wordt gezien als een fenomeen dat veel potentie heeft. Bijvoorbeeld om fraude tegen te gaan en om processen beter te managen. Veel bedrijven zijn aan het bekijken op welke manier ze blockchain kunnen inzetten. Zo is ook stichting Het Rode Kruis hiermee bezig.

Wat is Blockchain?

Een Blockchain is een soort grootboek met allerlei gegevens. Het is een database die verschillende soorten data kan bijhouden in een lijst. In elke branche kan de blockchain worden toegepast. Het gehele proces van de hulpverlening van het Rode Kruis kan worden bijgehouden in dit systeem. De informatie wordt opgeslagen en versleuteld. Iedere keten in de blockchain kan zijn informatie hierin toevoegen. Een voordeel van blockchain is dat het mogelijk wordt om problemen eenvoudiger op te sporen, omdat alles is vastgelegd. Daarnaast wordt met behulp van blockchain het gehele proces in kaart gebracht worden.

Ook op het gebied van fraude kan blockchain een interessante oplossing bieden. Gegevens worden versleuteld waardoor er na invoering geen mogelijkheid meer is om deze gegevens aan te passen.

Wat kan blockchain betekenen voor het Rode Kruis?

Het Rode Kruis wil blockchain inzetten om er een soort digitale portemonnee van te maken. Het Rode Kruis kan dan geld storten naar bepaalde rampgebieden. Het is nog wel eens het geval dat er grote hoeveelheden cash geld naar het rampgebied moeten worden gebracht. Dat kan een onveilige situatie opleveren voor de hulpverleners. Een ander voordeel dat het storten van geld met zich meebrengt is het feit dat er gericht producten kunnen worden aangeschaft om de getroffenen te helpen. In de rampgebieden kunnen dan de producten aangeschaft worden die daar specifiek nodig zijn. Dit zorgt voor een efficiëntere manier van hulpverlening en daarnaast wordt ook nog de lokale economie ondersteund.

Zoals eerder vermeld wordt de input opgeslagen en versleuteld. Hierdoor wordt het makkelijk om te achterhalen wie al geld gekregen hebben en wie niet. Dit zijn een aantal voorbeelden die kunnen leiden tot een beter hulpverlening door het Rode Kruis. Wat er precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Er wordt nu nog onderzoek gedaan naar alle mogelijkheden. Blockchain is in te zetten op veel vlakken. Denk bijvoorbeeld aan blockchain in de voedselindustrie.

Bron 

LAAT EEN REACTIE ACHTER