Van een slimme rolstoel tot robotskelet: robotinnovaties

0
148
slimme rolstoel

Het kan erg vervelend zijn om in een rolstoel terecht te komen. Nog vervelender is het wanneer de rolstoel zorgt voor allerlei bijkomende lichamelijke problemen. Om het rolstoelgebruik zo optimaal mogelijk te laten verlopen is er een slimme rolstoel ontworpen om klachten te voorkomen. Voor nu een slimme oplossing, maar in de toekomst worden rolstoelen misschien wel overbodig met de komst van het robotskelet.

Slimme rolstoel

Overal in de rolstoel zijn sensoren te vinden zodat die op elk moment de zithouding kunnen meten. Op basis van deze meting kan er een gedetailleerd advies gegeven worden over de verbeteringen die doorgevoerd moeten worden. Wanneer je een goede zithouding hebt in een rolstoel is de kans kleiner dat er negatieve bijkomende klachten zijn door het langdurige gebruik van een rolstoel. Zo kan de slimme rolstoel huidproblemen en spier- en gewrichtspijn voorkomen of verminderen. Dit is een goede oplossing voor de technologie die we nu hebben. De vraag is natuurlijk of we dit niet op een andere manier oplossen in de toekomst.

Robotskelet

Kunnen we er niet voor zorgen dat mensen helemaal niet meer in een rolstoel hoeven te zitten? Dat is wellicht mogelijk met de komst van het robotskelet. Dat is een soort pak dat gebruikt kan worden om mensen die in een rolstoel zitten weer te laten lopen. De studenten van de Technische Universiteit in Delft hebben een pak ontwikkeld dat een dwarslaesiepatiënt helpt om weer te kunnen lopen. Het pak biedt een soort extra kracht en ondersteuning zodat mensen weer genoeg kracht hebben om te kunnen lopen.

Niet alleen voor mensen in een rolstoel is een robotskelet interessant. Ook voor mensen die zwaar werk moeten verrichten kan het robotskelet een uitkomst bieden. Het pak heeft kunstmatige spieren en helpt ze als het ware een handje mee. Het doel van een dergelijk pak is om het ziekteverzuim terug te dringen. Maar liefst 40% van het ziekteverzuim komt door klachten zoals spier- en gewrichtspijn. In de toekomst moet er nog wel het een en ander gebeuren voordat het robotpak er daadwerkelijk gaat komen.Vooralsnog is de technologie nog niet zo ver dat een robotskelet in het dagelijks leven gebruikt kan worden.

Meer weten over interessante innovaties in de zorg? U leest het in deze blog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER