Schaatsinnovaties: Slimme schaatsstoel & schaatspak

0
263
Slimme schaatsstoel

De Olympische Winterspelen van 2018 zijn begonnen en de Nederlandse schaatsers vallen massaal in de prijzen. Zo viel ook onze nationale held Sven Kramer in de prijzen. Hij haalde de felbegeerde gouden medaille op de 5000 meter en wellicht zit er nog meer in het verschiet. Ook voor de mensen die het schaatsen nog moeten leren is Sven Kramer er met de slimme schaatsstoel. Niet alleen voor de beginnelingen is er een interessante oplossing, ook voor de atleten die meedoen aan de Olympische spelen is er een innovatieve toepassing: een slim schaatspak.

De Slimme schaatsstoel

KPN komt met een nieuwe innovatie: de slimme schaatsstoel met aanmoediging van Sven Kramer. Niet alleen is Sven er om je aan te moedigen via deze slimme schaatsstoel. Hij geeft ook daadwerkelijk tips op basis van de bewegingen die jij maakt. In de stoel zitten allerlei sensoren die verschillende dingen kunnen meten. Zo wordt er gekeken naar het evenwicht van de schaatser en de bewegingen die gemaakt worden. Op basis daarvan worden er tips gegeven om beter te leren schaatsen. Er zijn zelfs lasers ingebouwd om te bekijken of de schaatser recht schaatst. Het probleem dat mensen struikelen over de stoel is ook opgelost door speciale poten te maken waar je niet achter kunt blijven steken. Kortom: een hele handige tool om jonge mensen weer aan het schaatsen te krijgen!

De slimme schaatsstoel is uit te proberen in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Slim schaatspak

Voor de echte topschaatsers die meedoen aan de Olympische Spelen heeft Samsung een slim schaatspak uitgevonden. Dit is bedoeld voor de shorttrackers om zich te kunnen verbeteren op allerlei gebieden. Er zitten allerlei sensoren in het schaatspak die real-time kunnen meten hoe diep de schaatser zit. Deze sensoren zijn gekoppeld met een applicatie waardoor bijvoorbeeld de trainer deze informatie binnenkrijgt. Dit is interessant om te meten om op basis hiervan te kunnen beoordelen of de schaatser nog iets dieper moet gaan zitten of juist niet. Ook kan de trainer de schaatsers een seintje geven dat ze nog dieper moeten gaan zitten. Dit komt bij hen aan middels een trilling in de pols.

Tijdens de Olympische Spelen zelf zal een slim schaatspak niet toegestaan zijn. Hulpmiddelen mogen niet gebruikt worden omdat dit voordeel kan opleveren ten opzichte van de andere deelnemers. Het slimme schaatspak wordt dan ook enkel gebruikt voor trainingen, zodat de schaatsers hun lichaam en houding beter kunnen leren kennen.

Benieuwd naar meer innovaties in de sportwereld? Lees hier onze blog over de innovaties tijdens de Tour de France!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER