Smart City ontwikkelingen en voorbeelden

0
603

Stelt u zich eens voor. U woont in een stad, waarmee u echt kunt praten. En niet door het urenlange wachten in het gemeentehuis, totdat er een ambtenaar beschikbaar wordt die u kunt zien. En ook niet door een jaarlijks overzicht van de energie- en waterbedrijven over uw verbruik – vaak met een begeleidende rekening. Nee, doordat de stad zelf ook functioneert als een organisme. Een stad die zich gedraagt als een levend wezen, die actief luistert en kan inspringen op uw behoeftes. Een Smart City: een stad die zich aanpast naar uw eisen en wensen; en die haar inwoners op hun wenken kan bedienen.

Alles in de stad – van het elektriciteitsnetwerk tot aan de riolering, van wegen tot aan gebouwen en auto’s – is verbonden met het netwerk. Gebouwen die het licht voor u aandoen, wc’s die zelf doorspoelen. Zelfsturende auto’s die een parkeerplaats voor u vinden, en zelfs slimme prullenbakken, die aangeven wanneer ze geleegd moeten worden.

Klinkt dit wel heel erg sciencefiction? Niets is minder waar. Er zijn al verschillende voorbeelden van slimme steden over de hele wereld. Masdar in Abu Dhabi en Songdo in Zuid-Korea zijn daar veelgenoemde voorbeelden van – steden die van de grond af aan worden opgebouwd als een intelligente stad. Maar ook de chaotische steden waar wij nog in wonen kunnen sneller dan gedacht deze kant op gaan!

WAT IS EEN SMART CITY?

In een slimme stad wordt IT en the internet of things gebruikt voor het dagelijkse management en bestuur van de stad. Dit gaat niet alleen om de administratie, maar ook om de publieke voorzieningen die ‘slimmer’ worden gemaakt – zoals bibliotheken, ziekenhuizen, transportsystemen en de nutsbedrijven.

Hierdoor wordt de levenskwaliteit verhoogd en wordt de afstand tussen inwoners en bestuur kleiner. Alle belangrijke onderdelen van de stad en de diensten die zij verleent aan haar inwoners zijn immers aan elkaar gekoppeld, door een uitgebreid IoT netwerk.

 HOE ONTWIKKELEN SMART CITIES ZICH?

Het concept van stedelijke ontwikkeling door middel van smart cities is de laatste jaren een veelgehoord buzz-woord in politieke en sociaaleconomische kringen. Vooralsnog lijkt zich dit vooral te focussen op de rol van de ICT infrastructuur, zoals hierboven omschreven – al is het hier absoluut niet tot beperkt.

Zo zijn ook ondernemerschap, onderwijs, human capital en verantwoord omgaan met het milieu belangrijke speerpunten voor een dergelijke strategie; die er op gericht is om een stad ‘slimmer’ en vooruitstrevender te maken. Er is al aangetoond dat steden met een groot aandeel hoog opgeleide professionals sneller groeien dan steden waar de beroepsbevolking lager opgeleid is.

Binnen de Europese Unie gaan er steeds meer stemmen op voor het realiseren van stedelijke groei op een slimme en verantwoorde manier. Vele instituten en denktanks zijn dagelijks bezig met het vraagstuk van hoe zij een connected, door ICT-gestuurde vorm van ontwikkeling, kunnen realiseren.

 WAT ZIJN VOORBEELDEN VAN SMART CITIES?

Een goede applicatie van IoT voor het verkeersprobleem in steden, is momenteel in ontwikkeling in Singapore en Brazilië. Daarbij wordt aan de hand van input van sensors en gebruikers accurate, up-to-date verkeersinformatie gegeven – en met deze verzamelde data wordt er gewerkt aan een algoritme dat files kan voorspellen, al vanaf een uur voordat ze daadwerkelijk ontstaan.

Singapore is sowieso een stad die op veel lijstjes genoemd wordt als de nummer 1 ‘smart city’ ter wereld. Of, zoals de minister-president Lee Hsien Loong zegt, de nummer 1 ‘smart state’ ter wereld. In Singapore wordt uitgebreid geëxperimenteerd met het gebruik van sensors en camera’s op straat, om alles in de gaten te houden – van verkeer, tot aan de netheid van straten.

Mensen die roken op plaatsen waar dit niet geoorloofd is, of afval op straat werpen, kunnen zo direct gespot én aangepakt worden. En Singapore blijft uitbreiden: slimme stoplichten, parkeerplaatsen – en een van de hoogte penetraties van internet- en smartphone gebruik ter wereld.

Binnen Europa zijn er ook een groot aantal steden op weg naar het predicaat ‘slim’. Barcelona, Londen, Oslo en ons eigen Amsterdam staan hoog in deze lijst. Zo wordt er in Barcelona gewerkt aan slimme oplossingen voor irrigatie in tijden van droogte; en kijkt Londen naar manieren om vervuiling op een slimme manier te meten en aan te pakken.

In Oslo worden testen uitgevoerd met een slim straatlichtnetwerk; en kijkt men naar slimme manieren om de zorg van ouderen te optimaliseren.

Ook Amsterdam kijkt vol interesse naar de slimme lantaarnpalen. Daarnaast is onze hoofdstad bezig met het onderzoeken en uitrollen van sensorsystemen voor het meten van luchtkwaliteit en geluidsoverlast.

KLEINERE SMART CITIES

Het zijn echter niet alleen de grotere wereldsteden die hiermee bezig zijn. Ook kleinere steden in binnen- en buitenland zijn volop bezig met slimme oplossingen voor alledaagse werkzaamheden. In meerdere Nederlandse gemeentes – waaronder Roermond, Hilversum en Schiedam – wordt er gewerkt met slimme vuilnisbakken, die het werk van de gemeentelijke afvalverwerking makkelijker en efficiënter maken.

Eindhoven is hard op weg om zich te ontwikkelen tot een Smart Society, waar de beroepsbevolking hoog opgeleid is en actief bezig is met nieuwe ontwikkelingen en samenwerkingen. En zo zijn er nog talloze andere voorbeelden van kleinere gemeentes en steden die zich hard maken voor groei door middel van het smart city-model.

Smart City strategie Nederland

Nederland is hard op weg naar een beleid voor verantwoorde ontwikkeling van stedelijke gebieden – iets wat de overheid herkent. In opdracht van minister-president Rutte is onlangs door het bedrijfsleven en experts een rapport opgesteld, waarin de visie hierop uit de doeken wordt gedaan. Hierdoor zal ongetwijfeld de opkomst van smart cities zich door blijven zetten; om het leven van ons allemaal te verbeteren!

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER