Smart City trends

0
1027
Smart City

Er wordt steeds vaker over gesproken en geschreven, Smart Cities. De bekendste wereldwijde smart city is Singapore en ze zijn hier hard op weg om de eerste Smart Nation te worden. Wat is een Smart City en wat zijn daarin de trends.

Wat zijn Smart Cities?

Een smart city, ook wel in het Nederlands slimme stad, is een stad die bestuurd wordt door Internet of Things (IOT) en beheerd wordt door informatietechnologieën. Een stad wordt slimmer gemaakt om de levenskwaliteit te verbeteren. Een van de doelen is om efficiënter te kunnen organiseren en inwoners en bestuur beter op elkaar te laten inspringen en te vermengen. Ook komen bij Smart Cities digitalisering en verstedelijking samen. Uiteindelijk wordt een stad, aantrekkelijker, duurzamer en leefbaarder.

Is Nederlands al wakker op het gebied van Smart Cities?

Jazeker! Ons land doet veel aan ontwikkelingen en aansturingen om steden slimmer en beter te maken. Naast koplopers zoals Eindhoven en Amsterdam zijn er steeds meer initiatieven. Zo wil Gouda zich profileren als stad van innovatie en Utrecht is Nederlands snelgroeiende stad en heeft het grootste OV-knooppunt van ons land. Utrecht mag dan ook echt een Smart City worden genoemd. Als Smart City is innovatie belangrijk om groei slim te managen en concurrentiekracht te versterken. Utrecht neemt hierin zeker het voortouw! Sinds september 2016 werken steden, bedrijven en instellingen samen aan de Nationale Smart City Strategie. Hierin wordt Nederland klaar gestoomd voor de toekomst en worden krachten gebundeld.

Wat zijn de Smart City trends op het moment?

Het is enorm populair om als gemeente mee te doen aan de ontwikkeling van een Smart City, gemeenten zijn wakker geworden!

  1. Opslaan van energie in de stad
  2. Slimme straten met opwekking van energie
  3. Samen delen. Een duidelijk zichtbare verschuiving waarbij erg gedeeld wordt, je ziet dit al veel gebruiken bij auto’s en kantoren.
  4. Open data i.p.v. gesloten data. Je krijgt als inwoners steeds meer te weten wat er met onze data/gegevens gebeurd. Er heerst steeds meer transparantie.
  5. Beter benut van de big data van een stad. Langzaam wordt de grote wolk aan (te)veel informatie goed benut en gefilterd op juiste informatie die bruikbaar is voor de ontwikkeling van de stad.
  6. Beter bekijken en inzetten van mogelijkheden voor verbeteringen aan verkeersstromen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER