Triggi: lang leve een leven met routines

0
267

Onlangs ben ik verhuisd. Voor het eerst een eigen huis. En dan ook gelijk een echt echt huis. Met verdiepingen, onderhoud, tuin en houtkachel. Op een plek waar ik de komende jaren heel fijn ga wonen, Hanzestad Zwolle. Precies tussen mijn roots in Groningen en mijn werk bij Triggi in Amsterdam.

Als designer zoek ik altijd naar de beste oplossing en vallen fouten en problemen me snel op. En dan is een eigen huis de perfecte speeltuin om mee te experimenteren.
Denk aan kozijnen onderhouden, de tuin netjes houden, de technische kant van gas en elektra goed en veilig houden. En als nerd vind ik dat een een huis zich aan mij moet aanpassen en niet andersom. Ik moet me er prettig in voelen en daarom zou het mooi zijn als het kan reageren op mijn aanwezigheid. Met alle technische mogelijkheden van nu moet dat heel goed mogelijk zijn. Ik start met de verlichting.

Hiervoor heb ik de starterskit van Philips Hue in huis gehaald. 3 lampen in totaal en een basisstation om ze aan te sturen. Ik zal zuinig moeten zijn met wat ik ermee wil gaan doen. De huiskamer (voor- en achterkamer) en de overloop tussen badkamer en slaapkamer zijn de plekken waar de meeste winst te behalen is. Daar draai ik dan ook de lampjes in.

Routines 🔁

Elke dag bestaat uit routines. Opstaan en naar bed gaan zijn de twee meest constante en zijn dus ideaal om wat te automatiseren. Op beide momenten speelt de verlichting in huis een grote rol. Helemaal in de herfst en winter, tijd om dit eens te automatiseren.

Opstaan ⏰

Het belangrijkste is dat de lampen in de ochtend aan gaan zodat ik in het donker veilig door het huis kan navigeren. Niet mijn tenen keihard stoot en al helemaal niet van de trap donder.
Ik sta elke dag om 6.00 op, het kan dus niet heel ingewikkeld zijn. Ik zou het zelfs met een ouderwetse tijdschakelaar kunnen regelen.

Maar in de ochtend overal felle lamp aan zetten is niet de fijnste manier van wakker worden. Daarom zijn de Hue lampen zeer geschikt. Deze zijn te dimmen en de kleuren zijn aan te passen. In de ochtend is een rustige oranje kleur prima op de overloop.
Ondertussen worden de 2 lampen in de woonkamer wat feller aangezet zodat ik veilig de trap af kan stormen.

Een uur later, zodra iedereen het huis uit is, worden alle lampen weer netjes uitgezet.
Ik heb de trigg nog een extra conditie gegeven. De lampen mogen alleen aan gaan als het nog nacht is. Hiermee zorg ik dat de lampen in de zomer niet om 6.00 uur aangaan. De zon is dan immers al aan het schijnen.

Zelf deze triggs gebruiken? Dat kan. Open deze links via je mobiel en je kunt ze direct aan Triggi toevoegen. Gebruik anders de QR code en de QR code scanner in de Triggi app. Deze vind je onder Meer > Scan een gedeelde trigg.
Lampen aan in de ochtend: https://share.triggi.com/SJMzyZ2xM
En alles weer uit: https://share.triggi.com/HyWNRbneM

Naar bed 💤

Naar bed gaan is wat minder strak gepland dus daar moet ik een andere trigg voor instellen. Wat moet er gebeuren? Het omgekeerde van de ochtend eigenlijk. De lampen beneden beneden uit. De lamp op de overloop mag weer aan. En voor de zekerheid mag een half uur voor ik bedacht naar bed te gaan de verwarming wat lager, als ik dat nog niet handmatig heb gedaan.

https://share.triggi.com/rJ3Taz2ef

Omdat ik deze trigg niet op vaste tijden wil activeren, kan ik hem handmatig aanzetten. De trigg laat ik afgaan met een Triggi Now knop. Deze zit in de app, maar is ook snel te benaderen als widget op het startscherm van mijn telefoon

Maar het kan nóg mooier. En nóg futuristischer.
In de woonkamer heb ik een Amazon Alexa staan. Deze is te koop in Nederland, en erg bruikbaar als je je een beetje aanpast aan het apparaat. Je zult er Engels tegen moeten spreken. En precies vertellen wat ze wil horen. Maar zelfs met deze beperkingen, is Alexa een prima aanvulling in het huis. En helemaal als je Alexa verbind met je verlichting en Triggi. Dit kan met de speciale Triggi skill die koppelt aan je Triggi Now buttons.

Als ik zeg: “Alexa turn on night mode” wordt de trigg uitgevoerd die de lampen beneden uit zet, boven aan en voor de zekerheid de thermostaat op 15ºC.

Dit zijn twee voorbeelden hoe Triggi mijn leven makkelijker en veiliger maakt. Welke momenten in je leven zou jij graag meer willen automatiseren?

Een artikel van Patrick Loonstra van Triggi

LAAT EEN REACTIE ACHTER