Virtual reality op de werkvloer

0
217
virtual reality

Bedrijven proberen steeds vaker mee te gaan in de trends op de werkvloer. De term ‘het nieuwe werken’ wordt steeds vaker gebruikt. De vraag is hoe het Internet of Things kan bijdragen aan het nieuwe werken. Er zijn een aantal mogelijkheden op het gebied van virtual reality die kunnen bijdragen aan de versoepeling van het nieuwe werken. 

In 2016 is de Wet flexibel werken in werking getreden. Dit moet het voor werknemers mogelijk maken om zelf de regie te hebben over een aantal zaken. Werknemers kunnen onder bepaalde voorwaarden zelf kiezen op welke tijden ze werken, hoelang ze werken en op welke plaats. Het veelgenoemde probleem dat het nieuwe werken met zich meebrengt is dat het moeilijker wordt om een meeting te plannen. Steeds vaker werken mensen vanuit huis. Om dit probleem op de lossen wordt er al veelvuldig gebruik gemaakt van Skype, maar daar zitten vaak complicaties aan op het gebied van de verbinding. Virtual reality kan hiervoor wellicht een oplossing bieden door een vergadering te simuleren.

Wat is virtual reality?

Virtual reality geeft je een kijkje in een gesimuleerde wereld. Je krijgt een zogenoemde VR-bril op die je mee kan nemen in een andere wereld, waarbij je overal waar je kijkt in de andere wereld bent. Het lijkt alsof je er middenin zit. Met behulp van virtual reality krijg je een levensecht beeld van wat je ziet. Je kunt bepaalde dingen dus beleven alsof je er echt bij bent. Denk aan het simuleren van een ritje in een achtbaan, of het spelen van een spelletje. Ook kun je bijvoorbeeld een indruk krijgen van een gebouw dat nog in aanbouw is. Met een VR-bril op kun je dan zien hoe het eindresultaat wordt.

Virtual Reality op de werkvloer: de mogelijkheden

Een vergadering in virtual reality, iets wat we nog niet vaak zien. Toch kan het een hele interessante manier zijn om vanuit iedere denkbare plaats een vergadering bij te wonen. Zo zijn er verschillende platformen om een virtuele vergadering te realiseren. Het is zelfs mogelijk om gezamenlijk documenten te bewerken vanuit het platform. Dit is echter qua gebruiksvriendelijkheid nog niet op zijn best. Wanneer we ook daadwerkelijk op een goede en snelle manier documenten kunnen bewerken tijdens de virtuele vergadering, kan het een interessante vervanging zijn van bijvoorbeeld Skype.

Ook kan virtual reality interessant zijn op het gebied van trainingen en cursussen voor de medewerkers. Bepaalde trainingen en cursussen kunnen beter tot hun recht komen wanneer de medewerkers het ook daadwerkelijk doen en meemaken. Zo kunnen chirurgen bijvoorbeeld via virtual reality oefenen met het uitvoeren van complexe operaties

Kortom, veel interessante mogelijkheden. We gaan zien wat de toekomst ons nog te bieden heeft op dit vlak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER