Virtuele supermarkt helpt onderzoekers

0
173
virtuele supermarkt

De supermarkt, we kunnen niet zonder. Tegenwoordig hoeven we al niet meer naar de supermarkt toe te gaan omdat steeds meer supermarkten ook thuisbezorgen. Je kunt zelfs maaltijdboxen ontvangen waardoor je zelf niet meer na hoeft te denken over wat je wil gaan eten. Helaas is het voor consumenten niet altijd even makkelijk om de juiste gezonde keuze te maken. We grijpen nog te vaak naar ongezonde producten. Het UMC Utrecht en de Universiteit van Amsterdam zijn een onderzoek gestart naar het gedrag van mensen in de supermarkt. Dit doen zij met behulp van een virtuele supermarkt. Het doel van het onderzoek is het bevorderen van het maken van gezondere keuzes in de supermarkt.

Virtuele supermarkt voor onderzoek

De virtuele supermarkt is in eerste instantie bedoeld om het aankoopgedrag van de bezoekers in beeld te brengen. Onderzoekers willen met behulp van de virtuele supermarkt bekijken wat mensen kopen en waarom ze vaker voor ongezondere keuzes gaan in plaats van gezonde keuzes. Een virtuele supermarkt kan natuurlijk eenvoudig aangepast worden, in tegenstelling tot de fysieke supermarkt. Daardoor wordt het mogelijk om bepaalde dingen te testen en bekijken hoe mensen toch sneller voor de gezondere varianten kiezen.

De virtuele supermarkt is te bewonderen op de Innovation Expo in Rotterdam op 4 oktober. Bezoekers kunnen dan een steentje bijdragen aan het onderzoek. Zij kunnen door middel van virtual reality door een virtuele supermarkt lopen. Je krijgt een bepaalde opdracht mee. Bijvoorbeeld dat ze op zoek moeten gaan naar zoutarme of vezelrijke producten. De onderzoekers kunnen dan exact zien hoe je door de supermarkt heen loopt. Daarnaast bekijken ze welke producten je pakt om op de achterkant te kijken. Op basis van alle informatie proberen de onderzoekers een manier te vinden om ons gezondere keuzes te laten maken.

Niet alleen zijn er virtuele supermarkten, tegenwoordig zijn er ook virtuele (augmented reality) menukaarten in restaurants! Lees hier onze blog over dit onderwerp.

Bron

LAAT EEN REACTIE ACHTER